Lapsen siirtäminen omaan sänkyyn – onnistuneen muutoksen askeleet

Sep 23, 2024

 

Monet vanhemmat kamppailevat saman haasteen parissa: kuinka saada lapsi siirrettyä yöunille omaan sänkyyn ilman jatkuvaa taistelua. Monet kokevat olevansa jumissa tilanteessa, jossa lapsi ei suostu pysymään sängyssään, ja usein helpoimmalta ratkaisulta tuntuu nukkua yhdessä. Mutta onko mahdollista tehdä siirto omaan sänkyyn lempeästi ja pysyvästi?

 

Vastaus on kyllä. Kymmenet ja kymmenet asiakkaamme ovat onnistuneet siirtämään lapsensa vierestä omaan sänkyyn askel kerrallaan, ja he ovat tulleet luoksemme monenlaisissa tilanteissa:

  • Nukuttaminen illalla kestää tunnin tai jopa pidempään, ja vanhemman on maattava liikkumatta lapsen vieressä, jotta lapsi nukahtaa.
  • Yöllä lapsi heräilee usein, ja ainoa keino saada unta jatkettua on ottaa lapsi viereen.
  • Lapsi kipittää toistuvasti keskellä yötä takaisin vanhemman viereen – ja joskus vanhempi ei edes huomaa tätä ennen kuin aamu koittaa.

 

Nämä tilanteet herättävät monissa vanhemmissa turhautumista, ärsytystä ja epätoivoa. Monelle tuttu tunne on halu saada aikaan muutos, mutta selkeiden ja toimivien askelmerkkien puuttuessa siirto tuntuu mahdottomalta. Onneksi on olemassa järjestelmällisiä ja tehokkaita tapoja, joilla muutos voidaan tehdä lempeästi ja pysyvästi.

 

 

Mistä aloittaa?

 

Jokaisella perheellä on omat haasteensa, mutta yksi asia on ollut kaikilla vakiona: he haluavat siirtää lapsensa omaan sänkyyn ja saada siihen selkeät, heidän tarpeisiinsa sopivat askeleet. Tärkeintä on löytää sellainen etenemistapa, joka tekee prosessista mahdollisimman sujuvan ja auttaa vanhempia pysymään johdonmukaisina.

On muutama perusaskel, jotka ovat aina lähtökohta onnistuneelle muutokselle:

  1. Sopiva väsymystila iltaan
    Lapsen hereilläoloaika ennen iltaa on avainasemassa. Kun lapsi ei ole liian väsynyt tai toisaalta liian virkeä, hänen on helpompi hyväksyä muutokset nukkumiseen liittyvissä tavoissa. Hyvin ajoitettu ilta takaa sen, että lapsi on valmis rauhoittumaan ja nukahtamaan.

  2. Sopiva etenemistahti
    Moni vanhempi sortuu siihen virheeseen, että yrittää tehdä koko muutoksen kerralla – siirtää lapsen heti omassa sängyssä koko yöksi. Tämä voi kuitenkin olla liian iso askel, etenkin jos voimavarat ovat jo valmiiksi vähissä. On tärkeää löytää perheelle sopiva tahti, jossa siirtymistä tehdään pienin, hallittavin askelin. Tämä auttaa välttämään turhautumista ja varmistaa johdonmukaisuuden.

  3. Rauhoittelutapa omaan sänkyyn
    Lapsi tarvitsee jonkin keinon, jonka avulla hän voi rauhoittua sänkyyn nukahtamaan. Tämä voi olla mikä tahansa teille sopiva tapa, kuten lempeä kosketus, rauhallinen puhe tai jokin muu rauhoittava rutiini. Olennaista on löytää keino, joka vähentää itkua ja ahdistusta siirtymätilanteessa.

  4. Haastekohtien ennakointi
    Kun tiedät, mitä ongelmia voi tulla vastaan, olet paljon paremmin valmistautunut kohtaamaan ne. Yleisimpien haasteiden ymmärtäminen auttaa sinua pysymään johdonmukaisena ja tekemään muutoksista pysyviä. Johdonmukaisuus on avainasemassa siinä, että lapsi oppii pysymään omassa sängyssään ja nukahtamaan sinne itsenäisesti.

 

Lempeä, mutta määrätietoinen lähestyminen tuo tuloksia

 

Monet vanhemmat kokevat, että vaikka he ovat yrittäneet siirtää lapsensa omaan sänkyyn, se ei tunnu toimivan. Lapsi ei suostu pysymään omassa sängyssään, tai siirto sinne on vaikeaa ja turhauttavaa. Usein helpommalta tuntuva ratkaisu on nukkua lapsen vieressä, mutta sekään ei aina tuo kaivattua levollisuutta öihin.

Oman lapsen nukkumaan opettaminen ei ole ylivoimainen tehtävä, mutta se vaatii oikeat askeleet ja selkeän suunnitelman. Voi olla vaikeaa tietää, mistä aloittaa, ja sopivan tahdin löytäminen voi olla haasteellista. Joskus jo tieto siitä, että prosessi ei tapahdu yhdessä yössä, tuo helpotusta. Avain on olla kärsivällinen ja antaa lapselle aikaa sopeutua uuteen tilanteeseen.

 

Lopuksi: Anna lapselle – ja itsellesi – mahdollisuus onnistua

 

Lapsen siirtäminen omaan sänkyyn ei ole mahdoton tehtävä, vaikka se saattaa joskus tuntua siltä. Se on kuitenkin mahdollista, kunhan sinulla on selkeät, juuri teidän perheellenne sopivat askeleet ja suunnitelma, jota voit noudattaa. Tärkeintä on olla kärsivällinen, johdonmukainen ja edetä rauhassa.

Älä pelkää kokeilla erilaisia rauhoittelutapoja ja etenemistahteja. Jokainen lapsi ja perhe on erilainen, joten löydä teille parhaiten toimiva tapa – ja huomaat, että muutokset ovat mahdollisia ja ennen kaikkea pysyviä.

 

Nämä on juuri niitä asioita, joita me käydään tarkemmin läpi Yö omassa sängyssä -luennolla. Jos teillä siirto omaan sänkyyn on ajankohtainen, tule hakemaan luennolta parhaat vinkit onnistumiseen ja lisäksi tuki ja tsemppi toteutukseen!

 

Uninen siili Oy

[email protected]