Mitä tehdä, kun lapsen päiväunet jäävät lyhyiksi?

Oct 03, 2024

 

Välillä päiväunet jäävät lyhyiksi, ja taustalla olevia syitä voi olla monia – erityinen päivä, kehitysvaihe tai ihan vain se, että pitkät unet ovat toisinaan vaikeita. Yksittäiset lyhyet unet eivät yleensä ole syy huoleen, mutta jatkuvat liian lyhyet unet voivat johtaa yliväsymykseen, joka tekee arjesta raskasta sekä lapselle että vanhemmille.

 

Mutta mitä tehdä, kun lapsen päiväunet jäävät normaalia lyhyemmiksi? Tärkeintä on reagoida tilanteeseen oikein loppupäivän osalta. Tässä ovat meidän tärkeimmät vinkit:

 

1. Suunnittele seuraavat päiväunet

Jos lapsen unet jäävät lyhyiksi, seuraavat päiväunet kannattaa aloittaa hieman aikaisemmin kuin normaalisti. Tämä auttaa välttämään yliväsymystä. Hereilläolopätkä ennen seuraavia päiväunia voi venyä hieman normaalia pidemmäksi, mutta suosittelisimme sinnittelemään sen. Vaikka päivän kokonaissaldo päiväunien osalta saattaa jäädä alle normaalin, on tärkeää, että lapsi saa levätä edes hetken. Älä kuitenkaan kompensoi päiväunilla liikaa, koska tämä äkkiä alkaa näkymään myös yöheräilyiden määrässä.

 

 

2. Aikaista yöunia

Lyhyet päiväunet voivat tarkoittaa, että lapsen yöunille menoa tarvitsee aikaistaa. Jos lapsi näyttää väsyneeltä, yöunien aikaistaminen voi auttaa tasapainottamaan univajetta. Tämä ei välttämättä tarkoita, että lapsi heräisi aikaisemmin aamulla, vaan pikemminkin, että menetetty uni korvautuu yön aikana. Ajoissa reagoiminen voi myös ehkäistä yliväsymyksen aiheuttamat levottomat nukutukset ja tiheät heräilyt.

 

Yksi tärkeä nyrkkisääntö: Älä yritä väkisin korvata menetettyä unta saman päivän aikana. On täysin normaalia, että koko päivän unimäärä jää alhaisemmaksi silloin tällöin. Tarkkaile kuitenkin lapsen yleistä jaksamista ja reagoi, jos huomaat yliväsymyksen merkkejä – näin varmistat, että uni pysyy riittävänä pitkällä aikavälillä.

 

Lyhyet päiväunet silloin tällöin ovat täysin normaaleja, ja useimmat lapset kestävät pienet vaihtelut unimäärässä hyvin. Tässäkin on eroa, sillä riippuu kuinka herkkä kukakin lapsi vaihtelulle on. On kuitenkin tärkeää seurata lapsen vireystilaa ja käytöstä. Jos huomaat, että lapsi ei jaksa lyhyemmillä unilla ja alkaa olla tavallista väsyneempi, voi olla aika pohtia, miten päiväunien pituutta voisi pidentää.

 

Jos lyhyet päiväunet ovat jatkuva haaste, suosittelemme osallistumaan ensi viikon Pituutta päiväuniin -luennolle, jossa käymme konkreettisesti läpi askeleet onnistuneiden päiväunien pidentämiseen. 

 

Uninen siili Oy

[email protected]