Lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana tapahtuu aivan valtava määrä kehitystä! Pieni tuhiseva mytty, joka on saattanut nukkua vaikka 20 tuntia vuorokaudesta, kasvaa touhuavaksi taaperoksi, jota ei pidättele mikään!
Se, että lapsi saa tehdä ja touhuta päivän aikana, tukee osaltaan päivä- ja yöunien sujumista. Sopivasti aktiivinen päivä mahdollistaa makeat unet.
Jokainen lapsi kehittyy omaan tahtiinsa. On siis vaikea antaa leikkivinkkejä esimerkiksi “täsmälleen seitsemän kuukauden ikäiselle vauvalle”. Seuraavat vinkit sopivat parhaiten lapselle, joka mahdollisesti jo liikkuu jonkin verran ja selvästi kaipaa jo muuta tekemistä, kuin leikkimatolla makoilua. Sovella seuraavia ideoita omalle lapsellesi sopiviksi!
Klassikko: kukkuu-leikki! Kukkuu-leikkiä leikkiessä lapsi ymmärtää olevansa erillinen yksilönsä eikä vanhempi katoa pysyvästi minnekään, vaikka hän onkin muutaman sekunnin ajan pois näkyvistä. Toimii niin, että vanhempi piiloutuu ja myöhemmin niin, että lapsi piiloutuu! Ja tästä voi varioida piiloleikin niin, että piilottaa lapsen nähden lelun ja yhdessä etsitään sitä.
Vesileikit: altaassa, isossa lavuaarissa, saavissa, oikeastaan missä vaan! Erilaiset vesilelut: kelluvat, uppoavat, isot ja pienet. Levitä lattialle vaikka pyyhe, laske muoviastiaan vettä ja anna lapsen roiskia ja uittaa lelujaan vedessä. Vesileikkien kanssa on tärkeää muistaa jatkuva valvonta.
Rakentaminen - tai oikeastaan hajottaminen: palikoiden tai minkä tahansa lelujen kasaaminen päällekkäin (yleensä vanhemman toimesta) ja pinon kaataminen (tämän vauva kyllä hoitaa). Tämän parissa vauvat usein viihtyvät. Jos lapsi osaa jo seistä tukea vasten, voi kaadettavan tornin kasata esimerkiksi sohvalle.
Maalaus: vauvan kanssa voi maalata vaikka mustikoilla! Eikä ole haitaksi, vaikka “mustikkamaalia” päätyisi suuhunkin. Ja jos haluatte maalata oikeilla väreillä, mutta vauva laittaa kaiken suuhun, tässä hyvä vinkki: laita paperi ja maalia läpinäkyvän ja uudelleensuljettavan muovipussin sisään ja anna lapsen taiteilla ilman sotkua!
Lelujen vaihtelu: pieni voi kyllästyä leluihinsa. Kannattaa siis vaihdella leluja vaikka viikon välein. Osa leluista voi olla kaapissa jemmassa ja ne nostetaan sieltä mukaan leikkeihin, edellisten lelujen siirtyessä kaapinhyllylle. Näin omat tutut lelut tuntuvat kuin uusilta!
Silitys, hierominen ja kehonosien nimeäminen: Missä on äidin nenä? Missä on isin silmät? Pää-olkapää-peppulaulu soimaan ja kehonosiin tutustumaan. Lyhyt satuhieronta ja silittäminen ovat ihania. Kuljeta sormiasi lapsen selän päällä ja kerro, että siellä juoksee hiirulainen.
Purkaminen ja pakkaaminen: laita laatikko täyteen muoviastioita tai lapsen leluja ja anna lapsen purkaa tavarat. Kerätkää ne takaisin ja purkakaa uudelleen. Tavaroiden tutkiminen, purkaminen ja pakkaaminen ovat usein hittejä 1-vuotiaiden keskuudessa.
Tanssibileet: kuunnelkaa erilaisia musiikkeja ja tanssikaa niiden tahdissa. Lapsi voi olla sylissä, kantorepussa tai lattialla. Jammailla voi myös istuen. Ottakaa kattilat rummuiksi ja perustakaa bändi.
Vauvasirkus: vauvasirkus on treeni vanhemmalle ja hauskaa vauvalle! Ideoita temppuihin ja liikkeisiin esimerkiksi Neuvokkaan perheen sivuilta: https://www.youtube.com/playlist?list=PLWlY8SmxbiXBY0Th_DRXvdW30tTogFRnq
Tehkää arjesta ja perushoitotilanteista leikkejä: ruokapöydän luokse voi ottaa konttauskilpailun, likaiset pyykit voidaan purkaa yhdessä kopasta koneeseen ja vauvan vatsaa kutitella vaipanvaihdolla.
Erityistä tekemistä tärkeämpää on se, että vanhempi on läsnä lapsen kanssa, kuulee ja kuuntelee, on hellä ja lempeä <3