Siirtyminen omaan sänkyyn: Rauhallisesti ja lapsen tahtiin

Sep 16, 2024

Lapsen siirtäminen omaan sänkyyn nukkumaan on haaste, johon moni perhe törmää. Monille vanhemmille voi olla tuttua se tilanne, jossa lapsi on tottunut nukahtamaan sylissä, viereen tai perhepetiin. Tämä nukahtamistapa luo turvallisuuden tunteen, ja lapsi yhdistää läheisyyden uneen. Kun tätä tapaa lähdetään muuttamaan, kohtaa lapsi uuden tilanteen, joka saattaa hämmentää häntä.

 

Uuden opettelu on avain 

Kun lapsi on tottunut nukahtamaan tutulla ja turvallisella tavalla, uuden opettelu voi olla vaikeaa. Ei ole ihme, jos lapsi hämmästyy, kun hänet siirretään omaan sänkyyn nukahtamaan. ”Mitä ihmettä? Missä on äidin tai isän läheisyys, johon olen tottunut?” saattaa olla lapsen ajatus. Tämä muutos voi aiheuttaa itkua ja vastustusta, koska lapsi joutuu opettelemaan nukahtamaan ilman tuttuja elementtejä.

Muutos vaatii aina harjoittelua. Kun vanhempana päätät aloittaa siirtymän omaan sänkyyn, on tärkeää ymmärtää, että tämä ei tapahdu yhdessä yössä. Lapselle täytyy antaa aikaa ja tukea, jotta hän tottuu uuteen tilanteeseen. Tämä siirtymävaihe voi tuntua pitkältä ja turhauttavalta, mutta se on luonnollinen osa oppimisprosessia.

 

  

Opetteluun vaaditaan kärsivällisyyttä ja aikaa

Jos lapsi ei heti sopeudu omaan sänkyyn nukahtamiseen, älä lannistu. Se ei tarkoita, että olet tehnyt jotain väärin, vaan prosessi vaatii yksinkertaisesti aikaa. Muista, että jokainen lapsi on yksilö, ja siirtyminen uuteen nukahtamispaikkaan voi viedä aikaa ja vaatia erilaisia ratkaisuja eri perheissä.

On luonnollista, että lapsesi tarvitsee paljon tukea, kärsivällisyyttä ja rakkautta tämän prosessin aikana. Ota tavoitteeksi luoda turvallinen ja rauhoittava ilmapiiri, jossa lapsesi voi rauhassa opetella uutta nukkumistapaa. Ole johdonmukainen, mutta samalla lempeä. Näin autat lastasi tuntemaan olonsa turvalliseksi uudessa tilanteessa.

 

Muutos ei tapahdu hetkessä – mutta lopulta se tapahtuu 

Lapsen siirtäminen omaan sänkyyn voi tuntua pitkältä ja vaikealta prosessilta, mutta ajan myötä sekä sinä että lapsesi opitte uudet tavat. On tärkeää olla realistinen ja antaa itselle sekä lapselle aikaa sopeutua. Lapsi tarvitsee harjoitusta, ja sinun roolisi on olla hänen turvanaan tässä opettelussa. Lopulta onnistutte, kunhan pysytte rauhallisina ja johdonmukaisina.

Älä unohda, että jokainen perhe on erilainen, ja nukkumista koskevat ratkaisut voivat vaihdella. Kuuntele sekä itseäsi että lastasi, ja löydä teille sopiva tapa auttaa lasta siirtymään omaan sänkyyn rauhallisesti ja turvallisesti.

 

Yö omassa sängyssä -luennolla käydään läpi konkreettiset askeleet lapsen siirtämiseen yöksi omaan sänkyyn, jotta onnistutte siirrossa kerrasta, eikä teidän tarvitse jahkailla asian kanssa. Voit tutustua tarkemmin luentoon täältä.

 

Uninen siili Oy

[email protected]