Vieraspostaus: Nukkuakko vaiko ei? Muuttuvan arjen nukkumispulmat

Jul 22, 2024

 

Tämän postauksen on kirjoittanut Riikka Ruokamo Kidfullnessiltä

 

Pian on monella edessä päiväkodin aloitus edessä, jonka myötä arkeen rakentuu uudenlaisia rutiineja. Lomaltapaluu tuo uusia haasteita. Näillä vinkeillä voit helpottaa hieman päiväkodin aloitusta:

 

- ota lapselle jotain tuttua mukaan päiväkotiin, tärkeä unilelu tai kuva muistuttamaan vanhemmista. (onpa joskus jotkut nukkuneetkin kuvien kanssa❤️) 

- avoin keskustelu henkilökunnan kanssa heti kun haasteita tai mietityttäviä asioita ilmenee. Mikään ei ole liian pieni asia puheeksiotettavaksi. 

 

  

Tarkastellaanpa hetki päiväkodin unirutiineja

 

Seuraavan kuvitteellisen esimerkin avulla haluan valoittaa vanhemmille sitä, millaista päiväkodin päiväuniarki voi olla. 

 

Nyt lukijana saat hypätä hetkeksi päiväkodin unirutiineihin mukaan⬇️⬇️

 

Kuvitellaanpa pieni pätkä lepohetken tilannetta päiväkoti Kissankulmassa 1-3-vuotiaiden ryhmässä, jossa on tänään paikalla 10 lasta. 

 

Tänään on suhteellisen ihanteellinen tilanne, oikea määrä tänään kasvattajia töissä tänään eli kolme kasvatusvastuullista aikuista ja jopa yksi ryhmäavustaja. Jes! 

 

Vanhempien toiveesta ryhmän vanhimmat Pirkko-Petteri saa nukkua 45 min, Terttu-Santeri 30 min ja Paavo-Pamela ei saisi nukkua ollenkaan. Hänet viedään viimeisten joukossa nukkumahuoneeseen, ei erikseen silitellä, mutta kaikesta huolimatta hän nukahtaa. 

 

Mitä kaikkea tällaisen Paavo-Pamelan nukkumisen tai nukkumattomuuden taustalla voi olla? 

 

Nukkumahuoneeseen mennään porrastetusti. Tiedossa on, että Liisa-Lennart ja Aleksi-Elviira vaativat välttämättä aikuisen vierelleen. Jos näin ei tapahdu, niin kukaan muukaan ei saa unta nukkarissa. Kyse on ryhmän tarpeiden priorisoinnista. 

 

Aleksi-Elviira on vasta aloittanut päiväkodissa, äidin ja isän ikävä on suuri. Liisa-Lennart tarvitsee hänen aistisäätelyn pulmiensa vuoksi normaalia enemmän tukea nukahtamisessa eikä hän kertakaikkiaan pysty rauhoittumaan ilman aikuista. 

 

Ajatellaan että ryhmäavustaja menee Liisa-Lennartin kanssa ensimmäisenä nukkumahuoneeseen. Näin taataan rauhallinen hetki, jonka avulla muiden nukkumarauhakin on helpompi saavuttaa. Yksi vastuukasvattajista ottaa äidin ja isän ikävää potevan Aleksi-Elviiran syliin ja vie hänet sänkyyn, istuen viereen hyräilemään. Toinen vastuukasvattaja on vessassa neljän lapsen kanssa, joista yhden kakan hän pesee. Juuri hänen ollessa valmis, niin kolmas kasvattaja huikkaa ruokapöydästä, että täällä olis toinenkin kakka, pystytkö ottamaan kun mulla vielä nää kolme muuta syömässä.

 

Tottahan toki. Sovitaan että muutama valmis lapsi siirtyy nukkumahuoneeseen, jossa on jo kaksi kasvattajaa heitä vastassa. He käyvät peittelemässä nämä helpommin nukahtavat lapset ja palaavat Aleksi-Elviiran ja Liisa-Lennartin luokse. Noniin nyt on kakat pesty ja toinen kasvattaja menee nukkariin kolmen lapsen kanssa. 

 

Sillä välin kolmas kasvattaja siivoilee pöytiä ja ohjeistaa lapsia viemään astioita kärryyn. Viimeiset kolme lasta ovat nämä lapset joilla on nukkumisen rajoituksia, kuinka pitkään saavat nukkua. Pirkko-Petteri, Terttu-Santeri sekä Paavo-Pamela. He vievät kiltisti astiansa kärryyn ja siirtyvät kohti vessaa. 

 

Muistatko vielä miten paljon kukin heistä saisi nukkua? Kolmas kasvattaja on käynyt nyt vessassa heidän kanssaan ja hän menee nukkumahuoneeseen. Siellä on niin sanotusti pieni tilanne päällä. Kaksi lasta on aloittanut kukkuuleikin ja höpöttelevät yläpetiltä viereiselle. Kolmas kasvattaja peittelee Pirkko-Petterin, Terttu-Santerin ja Paavon. Sitten hän menee rauhoittelemaan tätä kukkuukaksikkoa.

 

Mietitkö miksei ensimmäinen tai toinen kasvattaja tai ryhmäavustaja puuttunut tähän? Tai ehkä olikin jo puuttunut mutta asialla ei ollut vaikutusta? Ehkä he eivät voineet juuri nyt liikahtaa, sillä heidän nukutettavansa olivat nukahtamassa. Jos silloin menet nousemaan ylös kriittisellä hetkellä, niin saattaa mennä pitkään että toinen rauhoittuu. 

 

Nyt on unirauha maassa, hetken aikaa ainakin. Lapsia silitellään sitä mukaa miten he nukahtavat. Ammattilaisen harjaantunut silmä huomaa mihin mennä seuraavaksi.

 

O-ou! Moneltakohan se Pirkko-Petteri nyt nukahti? Voi hitsi, en tajunnu kattoa kelloa. Ja onhan täällä silleen hämärääkin että olis pitänyt omasta kellosta tihrustaa. No Terttu-Santeri ainaki nukahti 11.45. Pitääpä muistaa laittaa se vihkoon ylös. Pirkko-Petteri vähän ennen sitä, noh, laitetaan 11.30. 

 

Hei, hitsi nyt se Paavo simahti. 

Äh, nyt on pakko odottaa, että saadaan suurin osa unille, että voidaan ekat lähteä nukkarista kahville. Kirjataan ensin ylös lasten nukahtamisajat vihkoon. Kaksi lasta ei nukahtanut ja he seuraavat yhtä kasvattajista ryhmätilaan. 

 

Kolmas kasvattaja on ihan paineessa. 

Paavo-Pamelan vanhemmat on kyllä välillä niin tiukkoja siitä, että Paavo ei saisi nukkua. Ja kyllähän sen ymmärtää, kun menee sit kotona rytmit ihan sekaisin. Oon iltapäivällä luovuttamassa Paavoa. Kohtaan ehkä syviä huokauksia kun ei se nyt saisi nukkua. Ymmärrän kyllä, että heidän ilta nyt viivästyy ja että se on hankalaa. Hän valmistautuu ottamaan vastaan vanhempien tunteet myös. 

 

Noniin, nyt Paavo-Pamelaa haetaan. 

Jaa että on nukkunut? 🤷 Kauanko hän ehti nukahtaa? Puoli tuntia?

Okei, ei se mitään. Varmasti yrititte parhaanne tänään, meillä venyikin eilen nukkumaanmeno mutta se johtui Paavo-Pamelan siskosta. Koetetaan huomenna sitten uudestaan. Perjantaina Paavo-Pamela meneekin mummolaan niin pitää vapaapäivän. Heippa ja kiitos päivästä❤️

 

Vau, mikä kohtaaminen jää kolmas kasvattaja miettimään. Kuinka paljon positiivinen palaute voikaan muuttaa sun ennakkoasenteita mahdollisista vanhempien kohtaamisesta ja päiväunista keskustelemisesta. 

 

Hän kehuu näitä vanhempia vielä työkaverille ja alkaa itsekin tehdä lähtöä kotiin. Häntä hymyilyttää. Kiitos sinä vanhempi, joka ymmärrät myös päiväkodin unipulmia 🙏 

 

Ratkotaan haasteet yhdessä ja ennen kaikkea keskustellaan avoimesti puolin ja toisin. Hän oli niin häkellyksissä että unohti kiittää tätä vanhempaa. Pitääkin huomenna muistaa kiittää ja kertoa kuinka mukavalta se kohtaaminen tuntui. Ihania päiväunia, rutiineilla ja lämpimillä kohtaamisilla höystettynä. ❤️🙏

 

Uninen siili Oy

[email protected]